Upiec samemu chleb, to wcale nie bułka z masłem

  • 31.08.2019, 22:51
  • Marta Warias
Upiec samemu chleb, to wcale nie bułka z masłem Fot. Archiwum
Podziel się:
Oceń:
Kto raz spróbuje prawdziwego chleba, pieczonego w piecu, robionego na prawdziwym zakwasie, to trudno mu powrócić do sklepowych tekturek i gotowych, krojonych chlebów, które najczęściej na drugi dzień nie nadają się do niczego. A upiec chleb - choć to duża sztuka - może sobie każdy. Skąd wziąć tylko ten piec...

Jest jeszcze kilka miejsc, gdzie takie piece się ostały i są traktowane przez gospodynie jak największe skarby, bo skąd teraz wziąć zduna, który potrafiłby postawić taki piec? Młode pokolenie, które chce zjeść sobie prawdziwego, domowego chleba, najczęściej przyrządza go w piekarniku czy specjalnych urządzeniach do wypieku. Gdzie jednak takim maszynom do kaflowego pieca, w którym tak pachnie drewnem...

Na temat wypieku chleba porozmawialiśmy z panią Heleną, która od wielu już lat, choć tylko na użytek swojej rodziny, piecze jeszcze chleb, w starym piecu, a przygotowuje  zakwas w drewnianej dzieży.

Marta Warias

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe