Salmonella w jajkach. Alergeny w ciastkach. Nie kupuj ich!

  • 18.10.2019, 16:42
  • ms
Salmonella w jajkach. Alergeny w ciastkach. Nie kupuj ich! Fot. GIS Nie spożywaj tych produktów. W jednym mogą znajdować się bakterie Salmonelli, w drugim alergen.

Podziel się:

Oceń:

Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis na fermie zlokalizowanej na Wielkopolsce, pochodzących z kurnika K-16. Chodzi o jaja z wolnego wybiegu firmy Gallus. A w ciastkach Bonitki z Biedronki Główny Inspektorat Sanitarny wykrył substancję alergenną.

Jaja z chowu na wolnym wybiegu Gallus

- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku

- przekazał Główny Inspektorat Sanitarny.

Szczegóły dotyczące produktu:

Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj, niemniej zalecenia są takie by nie spożywać tych jaj, szczególnie na surowo z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

 

Ekstra chrupiące Bonitki z dodatkiem czekolady

Wykryty został dwutlenek siarki w ekstra chrupiących Bonitkach z dodatkiem czekolady. Etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

- W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość dwutlenku siarki powyżej 10 mg/kg, co wymaga stosownej informacji na opakowaniu dotyczącej obecności składnika alergennego. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną

- poinformował GIS.

Herbatniki można kupić w sieci Biedronka. Wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A. Numer partii: L 147. Data minimalnej trwałości: 23.07.2020

- Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z dystrybutorem w Polsce. Główny Inspektor Sanitarny poinformował o stwierdzonych niezgodnościach władze Chorwacji. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu w Polsce

- przekazał GIS.

18 października firma Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała z rynku ciastka Bonitki z dodatkiem czekolady. Herbatniki maślano-kakaowe z dodatkiem czekolady.

- Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej partii produktu. Klienci, którzy zakupili produkt „Ekstra chrupiące Bonitki z dodatkiem czekolady. Herbatniki maślano-kakaowe z dodatkiem czekolady” o numerze partii: L 147 mogą dokonać zwrotu w dowolnym sklepie Biedronka bez okazywania paragonu

- zaznaczył Główny Inspektorat Sanitarny.

ms

Zdjęcia (6)


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe