Sylwestrowe sałatki. Bez nich nie ma imprezy [PRZEPISY] 

  • 29.12.2019, 20:37
  • opr.ms/red.
Sylwestrowe sałatki. Bez nich nie ma imprezy [PRZEPISY] Fot. Archiwum Korso Szybkie, sprawdzone przepisy na idealne sałatki sylwestrowe.

Podziel się:

Oceń:

Kto jak nie panie z Kół Gospodyń Wiejskich, mogą zdradzić nam przepisy na najlepsze sylwestrowe sałatki?

KGW "Świerczowianki" ze Świerczowa

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki:

2 filety z kurczaka, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek pietruszki, 1 słoik cebulki marynowanej, jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, udusić. Pietruszkę i ananasy drobno pokroić w kostkę. Kukurydzę i cebulkę odcedzić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki i udekorować.

 

KGW "Lesianki" z Ostrów Baranowskich

Sałatka z szynką

Składniki:

sałata lodowa, 10 dag szynki lub polędwicy sopockiej, pół puszki groszku zielonego, 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 orzechy włoskie, 1 łyżeczka bazylii, sos tabasco.

Wykonanie:

Liście sałatki porwać na kawałki, dodać szynkę pokrojoną w kostkę i groszek zielony odsączony z zalewy. Bazylię wymieszać z oliwką, polać sałatkę. Sok z pomarańczy wymieszać z sosem tabasco, polać sałatkę, doprawić solą, pieprzem, a na wierzch posypać orzechami.

 

KGW Nowa Wieś

Sałatka śledziowa

Składniki:

4 duże ziemniaki, 250 g śledzi, 2 jajka na twardo, 1 duża cebula, sól do smaku, 1 duże kwaskowate jabłko, 100 g kiszonych ogórków, 200 ml majonezu, 100 ml chudego jogurtu, szczypta białego pieprzu, sok z połówki cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżka musztardy.

Wykonanie:

Umyte, nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (przez około 20-25 minut). Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę (jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie, to sprawdźmy smak, bo tych na ogół nie trzeba moczyć). Śledzie pokroić w kostkę. Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos – majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku. Zamiast musztardy można dodać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny, to szczyptę cukru. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Jeśli wyjdzie nam za dużo sosu, to można wykorzystać go jako dodatek do innych przekąsek.

opr.ms/red.

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe