Groźne bakterie w produktach mięsnych z Biedronki!

  • 17.10.2020, 14:21 (aktualizacja 17.10.2020, 23:05)
  • PO/ opr. GL
Groźne bakterie w produktach mięsnych z Biedronki! fot. Archiwum Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

Podziel się:

Oceń:

Kolejne kontrole służb sanitarnych wykryły niebezpieczne bakterie w dwóch produktach mięsnych, które można nabyć w dyskontach Biedronka.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: "Tatar wołowy. Kraina Mięs" oraz Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Najlepiej nie spożywać wymienionych produktów...

CZYTAJ DALEJ - DOKŁADNE DANE WADLIWYCH PRODUKTÓW>>

 

PO/ opr. GL

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe